Let op: boetes voor melatonineproducten met te hoge doseereenheid

Apotheken, drogisten en fabrikanten kunnen vanaf 1 oktober 2015 boetes verwachten als zij melatonineproducten met een doseereenheid van 0,3 mg en hoger verkopen die niet geregistreerd zijn als geneesmiddel. Maar ook nu gelden er al regels. Wat mag wel en niet?

Geneesmiddel
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ziet melatonineproducten met 0,3 mg en meer per doseereenheid als een geneesmiddel.  Dit vanwege het optreden van farmacologisch effect op fysiologische functies in het lichaam. Daarom moeten producten als deze worden geregistreerd als geneesmiddel.

Wat mag wel?
Melatonineproducten met minder dan 0,3 mg per doseereenheid mogen altijd zonder recept worden geleverd. Om apotheken, drogisten en fabrikanten de mogelijkheid te geven om van hun voorraad af te komen, wordt de verkoop van niet geregistreerde melatonineproducten van 0,3 mg of meer, maar minder dan 2 mg door de inspectie gedoogd.

Nu ook al boetes
Omdat de IGZ geen uitspraak doet over het gedogen van niet-geregistreerde melatonineproducten van 2 mg en meer, concludeert de KNMP dat hier geen gedoogbeleid voor geldt. Mogelijk worden voor het verhandelen van deze producten vanaf  heden al boetes uitgedeeld.

Overzicht
< 0,3 mg – mag altijd zonder recept
0,3 mg tot 2 mg – wordt tijdelijk gedoogd zonder recept
> 2 mg – mag niet zonder recept

KNMP, 11 mei 2015

comments

Reageer

*

captcha *