Tweede Kamer wil onderzoek afschaffen eigen risico

De Tweede Kamer heeft gisteren een motie van GroenLinks aangenomen die minister Edith Schippers van Volksgezondheid vraagt een onderzoek te laten doen naar de nadelen van het eigen risico die patiënten moeten betalen in de apotheek. De partij stelt in de motie dat het eigen risico de informatievoorziening in de apotheek bemoeilijkt.

In de motie staat dat de informatievoorziening over en de begeleiding bij gebruik van medicijnen “zonder drempels toegankelijk moet zijn”. Eersteuitgiftegesprekken en periodieke medicijncontrole  bevorderen volgens de partij de therapietrouw. De motie van GroenLinks kreeg een meerderheid in de Kamer door steun van het CDA, de Groep Bontes/Van Klaveren, PvdA, SP, de Partij voor de Dieren, ChristenUnie, 50PLUS/Baay-Timmerman en 50PLUS/Klein.

In de motie wordt Schippers verzocht te onderzoeken welke taken van de apotheker uitgesloten kunnen worden van het eigen risico. De motie vraagt de minister om voor de zomer van 2015 de Kamer het onderzoek te overleggen. Kort voor de stemming in de Kamer had Schippers de motie “ontraden”.

In een Kamerdebat vorige maand had de woordvoerder farmacie van GroenLinks, Linda Voortman, laten weten dat alle zorg van apothekers zou moeten worden uitgesloten van het eigen risico, zoals bij huisartsen en verloskundigen. De partij is ervan overtuigd dat uitleg bij de uitgifte van geneesmiddelen en periodieke medicijnchecks kunnen leiden tot gezondheidswinst. Dat moet volgens Voortman niet worden belemmerd met een financiële drempel. Het Kamerlid wees erop dat jaarlijks 19.000 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen door verkeerd medicijngebruik.

De KNMP reageert vandaag verheugd op de steun van de Tweede Kamer voor haar betoog om zorgtaken van de apotheker uit het eigen risico te halen. De organisatie pleit al lang voor het uit het eigen risico halen van de begeleiding door apothekers bij het medicijngebruik – zeker nu het kabinet aankoerst op het verder verhogen van het eigen risico. Hierdoor gaan vooral chronische patiënten financieel meer bijdragen aan de gezondheidszorg, met als gevolg een groter risico op ‘zorgmijden’.

Apothekers merken volgens de KNMP steeds vaker dat met name patiënten die het al niet breed hebben en vaak chronisch ziek zijn, de zorg door de apotheker mijden vanwege de hogere eigen bijdrage. Ook vinden patiënten het onbegrijpelijk dat de huisartsenzorg niet in het eigen risico valt en de apothekerszorg wel.

Bron: PW, 12 nov. ’14

comments

Reageer

*

captcha *